miercuri, 30 martie 2011

Stapanii pamantului

Daca va intrebati daca doar in ziua de astazi politicienii sunt cei ce ne stapanesc, raspunsul este nu. Nu doar acum suntem condamnati si supusi de cei care au mult mai multe resurse decat noi, nu doar astazi cei ce detin actiuni sunt la putere si pot schimba legi, se pot impune in fata noastra fara sa fim de acord, fara sa le permintem in ciuda democratiei, sau mai bine zis, pseudo-democratie.

In schimb, inainte, populatia era mult mai greu de controlat. Inainte de cel de-al Doilea Val singurul mod de verificare era prin transportul cu caii. Asadar, era destul de dificil de ajuns in unele locatii si deci s-a pus problema tehnologizarii. Politologul S.E. Finer spunea
Regii si principii detineau puterea pe bucatele si in stropi
. Acest fapt se datora din acest motiv, si anume distanta. Alvin Toffler ne spune si el ca chiar si cei mai importanti imparati stapaneau peste
un mozaic de mici comunitati
, de altfel, fiecare avand o guvernare locala.

Asadar, civiliziatia a prins contur. Au inceput schimbarile. Cel de-al Doilea Val a adus multe odata cu venirea sa. Oamenii au fost socati la inceput, dupa care s-au obisnuit si au tot asteptat schimbarile sa-si urmeze cursul. Familia s-a schimbat, tehnologia a explodat, dar, totodata, oamenii au devenit mai rai, mai egoisti si fara simtul eticii.

Generatiile care au urmat si-au spus si ele cuvantul. Excesele, lacomia si libertatea abundenta au facut din vechea societate un haos total. Si acum ne intrebam. Nu cu asta ne tot confruntam de ani de zile, dar desigur intr-o forma mult mai evoluata?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu