miercuri, 23 martie 2011

Pasi catre un univers codat

In fiecare zi ne confruntam cu activitati de nesolutionat, coduri de nedescifrat. Fiecare dintre noi este un cod, toti plutim in propria unicitate si ne confruntam cu diferente pe care de cele mai multe ori nu le intelegem. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au analizat fiinta umana si au gasit aceste diferente cheia catre succes, catre dezvoltare. Alvin Toffler a descris anumite principii de dezvoltare in cadrul celui De-al Doilea Val: standardizarea, specializarea, sincronizarea, concentrarea, maximizarea, centralizarea.

In cadrul standardizarii, Theodore Vali a fost cel carea a revolutionat ideea dirijarii standardizate care a dus la dezvoltarea serviciului postal. Frederick Winslow Taylor era de parere ca ,, munca oate fi facuta stiintific standardizand fazele care reveneau fiecarui muncitor". Acesta considera ca fiecare operatie are un mod optim si un timp prescris in care sa fie executata. F. W. Taylor a devenit autoritatea mondiala suprema in materie de management.

Specializarea este strans legata de divizia muncii. Autorul a dat exemplu fabricarea acului din cartea lui Adam Smith. Am sa dezvolt subiectul, intrucat am citit Bogatia Natiunilor. In exemplul acelor cu gamalie este clar scoasa in evidenta diviziunea muncii dintr-o manufactura dezvoltata. Autorul presupune ca daca un muncitor neinvatat cu aceasta meserie, asadar neobisnuit cu mecanismele utilizate pentru aceasta, ar trebui sa sa straduiasca din rasputeri pentru a face un ac pe zi. Pe de alte parte, intr-o firma puternica, pentru confectionarea unui ac sunt necesare 18 operatiuni distincte, asadar, 18 angajati cu calitati, cunostinte si abilitati diferite. Autorul da iarasi un exemplu, in care intr-o manufactura erau doar 10 oameni, deci fiecare dintre ei erau nevoiti sa faca doua sau trei operatiuni. Acesta precizeaza ca cei 10 oameni produceau 48 de mii de ace pe zi. Daca este sa facem o comparatie intre un singur om si cei 10 vom vedea o diferenta clara datorata diviziunii muncii: ,,Ceea ce face un singur om intr-o stare primitiva a societatii reprezinta munca multora intr-o stare mai avansata.”

Sincronizarea a introdus punctualitatea, initial in comunitatile agricole. Daca este sa ne intrebam, nu realizam cum punctualitatea nu era un factor de baza, intrucat in zilele de astazi este, cred, cel mai important factor in viata de zi cu zi.

O alta etapa intru totul esentiala este concentrarea. Lenin dorea ,, transformarea tuturor cetatenilor in muncitori si salariati ai unui sindicat unic urias- intregul stat;"

Ulterior maximizarea a implicat intregul personal al companiilor. Un exemplu optim ar fi in cadrul firmei Matsushita Electric din Japonia. Zilnic, muncitorii si directorii din cadrul acestei companii cantau in cor:,,Facand totul pentru a promova productia,/ Expediind produsele noastre pe glob,/ Incontinuu si la infinit,/ Ca apa care tisneste dintr-o fantana./Creste, industrie, creste, creste!/ Armonie si sinceritate!/ Matsushita Electric!/"

De asemenea, cel de-al VI-lea factor este centralizarea. Asadar, personalul a fost impartit in activitati ,, de exploatare" si ,, de conducere". Zilnic erau efectuate rapoarte referitoare la activitatile din cadrul firmei desfasurate in anumite perioade.

Asadar, acesti factori in regasim si astazi, nici macar nu ne putem gandi la companie fara divizia muncii, la asociati sau angajati mai putin punctuali, lipsa de punctualitate ducand la penalizari. Fiecare cod, fiecare individ aduce o data cu propria persoana idei noi, poate si noi factori de neimaginat in zilele de astazi, mergand catre o lume cu totul diferita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu